Nagykorúvá válik a Maladype

Nehéz helyzetbe került az idén tizennyolc éves független társulat, miután elvesztette bázisát.

A Maladype társulata 2019 áprilisában lakótársi gondatlanság következtében elveszítette állandó játszóhelyét, a Maladype Bázist, így a színház mindennapi működése és fennmaradása veszélybe került. A próba- és játszóhelyül szolgáló Mikszáth téri lakásszínház beázott, a technikai eszközök, valamint a repertoáron lévő előadások díszletei és jelmezei tönkrementek.

maladype_augusztus_1_fotokredit_nemeth_monika.JPGFotó: Németh Mónika

A színházat ért jelentős anyagi és technikai károk arra kényszerítették a társulatot, hogy felére csökkentsék a rendes tagok létszámát és végleg elhagyják a hét évig birtokolt ingatlant. A redukált alkotói körülmények és a stabil játszóhely hiánya nem teszik lehetővé, hogy fesztiváldíjas előadásaikat (III. Richárd, Augusztus) Magyarországon is megtartsák.

A Maladype a 2019/20-as évadot külföldi turnékkal indította. A független színházi műhely társulata magyarországi együttesként először kapott meghívást Vietnámba, a Hanoiban negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Kísérleti Színházak Nemzetközi Fesztiváljára, valamint Albániába, a SKAMPA Nemzetközi Kortárs Színházi Fesztivál Elbasanban és Tiranában is megrendezett eseményeire.

A Bruno Schulz elbeszélései alapján készült Augusztus című non-verbális előadás a Nyugat-Balkáni Kulturális Évad programsorozatán belül Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában is bemutatkozott. A többszörösen díjazott előadás legközelebb Belgrádban, a BITEF Színházban lesz látható december 13-án.

Jelenleg Witold Gombrowicz Yvonne című drámájának próbái zajlanak a Fészek Művészklubban, ahol a társulat ideiglenesen próba- és játéklehetőséget kapott. A társulat bemutatóját Balázs Zoltán rendezésében 2020. január 25.-én láthatja a közönség a Fészek Művészklub Színháztermében.

süti beállítások módosítása