Múltról, jelenről és jövőről is olvashatunk októberben

Mentes receptkönyv és egyáltalán nem "mentes" történeteket ajálunk a most kezdődő hónap újdonságaiból.

21lecke.jpg

 

Csákvári Péter - Pelyvás Alex - Szatmári Feri: Mentes konyha (Central Könyvek, megjelenés: október 3.)

mentes_rm.jpgA Mentes konyha magazin szakácsai a lap hasábjain olyan, finomabbnál finomabb vegetáriánus, húsos és édességrecepteket osztanak meg velünk hónapról hónapra, amelyek többféle érzékenységet kiváltó összetevőtől is mentesek. Ideje összegezni egy „komolyabb” kiadványban is a tapasztalataikat: ebben a könyvben a magazin három állandó szerzője, Csákvári Péter, Pelyvás Alex és Szatmári Ferenc mutatja be, hogy így is lehet. A megjelent könyv nemcsak a vegánok, paleózók vagy a 160 grammos diétán élők számára lehet érdekes, hanem azoknak is, akik szeretnék új felfogásban elkészíteni a hagyományos ételeket.

James R. Hansen: Az első ember - Neil Armstrong élete (Gabo Kiadó, megjelenés: október 12.)

1969 az egyik legjelentősebb mérföldköve az emberi civilizációnak – Neil Armstrong ekkor lépett első emberként a Hold felszínére. Híres mondatát talán mindannyian ismerjük, de a hátteret, a közeget talán kevésbé: ez a könyv ebben lehet a segítségére. Armstrong és az Apollo-küldetés kapcsán bemutatja az űrverseny, az űrkorszak hajnala makrokörnyezetét és emberi dimenzióit egyaránt.  A könyv alapján készült életrajzi filmet az Oscar-díjas Damien Chazelle rendezte, a főszerepet Ryan Gosling alakítja.

Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra (Animus Kiadó, megjelenés: október 12.)

Dr. Harari első könyve, a Sapiens az emberiség múltjával foglalkozott, azt vizsgálta, hogyan vált egy jelentéktelen majom a bolygó urává. A második, a Homo Deus az élet hosszú távú jövőjét tárta fel, arról elmélkedett, hogyan válhat az ember végül istenné, és mi lehet majd az értelem és a tudat sorsa. Ebben a könyvben a jelenre és az emberi társadalmak közvetlen jövőjére koncentrál. Megvizsgálja a világ társadalmait leginkább formáló, és a bolygónk jövőjét legnagyobb valószínűséggel befolyásoló erőket.  Egyes részek a technológiára, mások a politikára, a vallásra vagy a művészetre összpontosítanak. Mit jelez Donald Trump hatalomra kerülése? Mit tehetünk a járványszerűen terjedő álhírek ellen? Miért van válságban a liberális demokrácia? Új világháború közeleg? Melyik civilizáció uralja a világot? Nyitva hagyja-e a kapuit Európa a bevándorlók előtt? Meg tudja-e oldani a nacionalizmus az egyenlőtlenség és a klímaváltozás problémáit? Mihez kezdjünk a terrorizmussal?  Mindezen témákon azonban ugyanaz az egy kérdés ível át: mi történik ma a világban, és mi ezeknek az eseményeknek a mélyebb értelme?

James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget (XXI. század Kiadó, megjelenés: október 15.)

postasmindig_rm.jpgJames M. Cain regénye eredetileg 1934-ben jelent meg, majd rögtön betiltották. A korában szokatlanul agresszív és kendőzetlenül erotikus írás azóta a noir műfaj mintapéldájává vált. Az 1930-es évek Amerikájának kopár kilátástalansága rajzolódik ki a történetből, amelynek sikere révén Cain rögtön ünnepelt sztáríró lett. A postás mindig kétszer csenget nyersen beszél lelkiismeretről, vágyakról, szélsőséges megoldásokról. A regényt többször megfilmesítették, az 1981-es produkcióban Jessica Lange és Jack Nicholson emlékezetes alakításait láthatjuk.

Greg Iles: Mississippi vér (General Press Kiadó, megjelenés: október 16.)

mississippi_rm.jpgA gyászoló és bosszúszomjas natchezi polgármester, Penn Cage világa összeomlani látszik. A családja széthullik, a szeretett nő sincs mellette többé, sziklaszilárdnak hitt elvei mintha cseppfolyóssá válnának, az édesapjának pedig, a köztiszteletben álló orvosnak bíróság elé kell állnia az egykori szeretője meggyilkolásáért. És ha mindez nem lenne elég, olybá tűnik, hogy az idős férfi egyenesen a vesztébe rohan. A grandiózus zárókötetben megkezdődik a végső játszma Penn Cage és családja, valamint ellenségeik ádáz harcában. Iles trilógiájának zárókötete az előző regényekhez méltóan mutatja be saját szemüvegén keresztül azt a közeget, melyet mi itthon kevéssé ismerünk, de sokszor érteni akarunk.

Alex Kershaw: Vér és pezsgő – Robert Capa élete és kora (Park Kiadó, megjelenés: október 29.)

A Park Könyvkiadó 2006-ban jelentette meg Robert Capa Kissé elmosódva című, több mint 100 képet tartalmazó regényes önéletrajzát, mielőtt a magyar állam megvásárolta volna a fotográfus mestergyűjteményét. Ezután John Steinbeck Orosz naplója és Irvin Shaw Izraeli riportok című kötete következett Capa 70, illetve 94 fotójával.  A rövid életű, de sokat megélt fényképészről számos életrajz született, a Vér és pezsgő című kötetében ezúttal Alex Kershaw tesz kísérletet arra, hogy megfejtse a 20. század egyik legendás alakjának titkát.

süti beállítások módosítása