Idén is lesz Országos Playbackszínházi Találkozó

2018. július 6-8. között rendezik meg hetedik alkalommal a hazai playback-színházi társulatok országos találkozóját a budapesti Eötvös József Gimnáziumban.

A hétvége legtöbb interaktív rendezvénye nyitott mindenki számára, aki szeretne mélyebb betekintést nyerni a playback-színház műfajába – vagy csak szeretne jól szórakozni a számos hazai társulat előadásain. A rendkívül színes programban helyet kap többféle playback-módszertani workshop is, amelyek során a látogatók a lehető legközelebbről nyerhetnek betekintést a hazánkban is egyre jobban terjedő, egyedi műfaj technikáiba.

7_orszagosplaybackszinhazitalalkozo_01.jpg

A playback-színház módszertanával egyre többször lehet találkozni hazánk különböző pontjain, néha igazán különleges játszóhelyeken is. A közönség bevonásával játszó műfajban az ún. playback-színészek a jelen lévő nézőktől kapják a tartalmat. Nincs előre megírt forgatókönyv, a résztvevők közül bárki elmesélheti saját élményét, hangulatát, történetét. Ezekből születik meg a visszajátszott jelenet, és a történetek egymás után kapcsolásából így épül fel az improvizatív, mindig csak az adott pillanatban létező előadás, a nézőtér és a színpad közös alkotásaként. A műfajban pont ez a rendkívül különleges: a nézők ugyanis a saját élményeiket, gondolataikat, érzéseiket, így akár vágyaikat vagy félelmeiket látják viszont a színpadon. Az egyedi színházi módszertant már közel húsz társulat műveli Magyarországon. Témáik a teljesen általánosok emberi érzelmektől a specifikus kérdésekig bármerre vezethetnek, így sokszor fontos társadalmi-szociális vagy pszichológiai kérdésköröket állítanak az előadások középpontjába.

Július 6-8. között hetedik alkalommal gyűlnek össze ezek a formációk, hogy tematikus workshopokon keresztül mutathassák meg egymásnak és a laikus érdeklődőknek a műfaj szépségeit. A workshopok mellett a nézők számos előadást is láthatnak, amelyeken keresztül megismerhetik az olyan hazai playback-színházi társulatok arcát is, mint a FineArt Playback Group, a Fabulatorium Playback Színház, a Pepita Playback Társulat, a Pécsi Playback Színház, az M1M Akciócsoport, a Pszínház Playback Színházi Társulat, vagy a Rögtönzések Színháza mint Üveggyöngyjáték. A hazai szcéna szereplői mellett egy nemzetközi playback duó is megjelenik: a teljes találkozó első fellépőjeként a JFK „Lives they are a-changing... - Életvált(oz)ások” c. előadását is láthatja a közönség. A teljes háromnapos bérlet ára 7000 forint, de van lehetőség külön előadásjegy váltására is bármelyik napra, amellyel 3000 forintért az adott nap bárhány előadását megnézhetik a résztvevők.

Program:

Július 6. 7:00-17:45 JFK: Lives they are a-changing... - Életvált(oz)ások
Július 6. 18:10-19:10 Fabulatórium: A hetedik te magad…
Július 6. 19:30-20:45 Pepita Társulat: Itt vagyunk
Július 6. 21:00-22:00 Fine Art Playback Group: Az első a Hetediken
Július 7. 17:00-18:00 Legyen Ami Van: Társas-játék
Július 7. 18:30-19:30 Pécsi Playback Társulat & Még1mesét Akciócsoport: Az együttműködésen innen és túl, metszet a magyar playbackélet mindennapjaiból
Július 7. 20:00-21:00 Rögtönzések Színháza mint Üveggyöngyjáték & 672 CSOPORT közös előadása
Július 7. 21:15-22:45 Pszínház: Megtartunk, megújulunk és lépünk