Heti filmajánló – A Pentagon titkai (bemutató: február 22.)

Steven Spielberg és Tom Hanks ötödik közös filmje a Pentagon-iratok történetet viszi vászonra Meryl Streep főszereplésével.

1971 júniusában hatalmas botrány rázza meg az Amerikai Egyesült Államokat: a The New York Times részleteket  közöl egy szigorúan titkos jelentésből, amelyből nyilvánvalóvá válik, hogy az USA kormánya félrevezette a közvéleményt a vietnámi háborúval kapcsolatban. Miután a kormány leállíttatja az anyagok közzétételét és bíróság elé idézi a napilapot, az iratokat kiszivárogtató katonai elemző, Daniel Ellsberg (Zach Woods) a The Washington Posthoz fordul.

thepost.jpg

A női laptulajdonosként még kuriózumnak számító és az elismertségéért küzdő Katherine Graham (Meryl Streep) úgy dönt, vállalja a kockázatot, és kiáll a sajtószabadság mellett. A bátor asszony és az elhivatott főszerkesztő, Ben Bradlee (Tom Hanks) egészen a Legfelsőbb Bíróságig elmennek, hogy a háború értelmetlenségét leleplező Pentagon-iratok nyilvánosságra kerülhessenek.


Így készült A Pentagon titkai - feliratos werkvideó

A Pentagon titkai az oknyomozó újságírókról szóló filmek sorát gazdagítja, amelyek rendre a díjátadók nagy esélyesei voltak, lásd a Watergate-botrányról szóló, négy Oscart nyert Az elnök embereit, vagy a bostoni pedofil papok leleplezéséről szóló, két aranyszobrot elhozó Spotlight-ot.  Spielberg filmjét hat Golden Globe-díjra jelölték, s bár egyiket sem sikerült díjra váltania, két Oscar-jelölésének még izgulhat: a film a legjobb film díjáért, Meryl Streep negyedik Oscar-szobrocskájáért száll versenybe.