Esélyegyenlőség és kulturális sokszínűség női szemmel

November 8-10. között ismét az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX-filmdíjra jelölt döntős alkotásokat.

Az idei filmkínálat különlegessége, hogy egy Oscar-nevezett alkotás mellett a legnevesebb hazai fesztiválok, a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál és a Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíjasai is szerepelnek a válogatásban.

maxresdefault.jpg

Valeska Grisebach Western című alkotását november 8-án láthatjuk, amely szokatlan vendégmunkás-történetben ábrázolja Kelet- és Nyugat-Európa találkozását. Másnap Amanda Kernell Számi vér (Sameblod) című filmdrámája a kisebbségi létről, diszkriminációról és önérvényesítésről beszél. Harmadnap Robin Campillo 120 dobbanás percenként (120 battements par minute) című filmje a korai 90-es években induló AIDS-aktivizmus történetébe enged bepillantást.

LUX-filmnapok háromnapos vetítéssorozata idén is beszélgetéssel kezdődik. November 8-án 18 órai kezdettel kávéházi beszélgetés várja az érdeklődőket, amelynek témája a női alkotók perspektívái a kortárs filmgyártásban, Enyedi Ildikó filmrendező, Goda Krisztina filmrendező és Mécs Mónika producer részvételével. Az esemény regisztráció nélkül látogatható.

süti beállítások módosítása