Tom Cruise öt legmeghatározóbb filmje

Öt film, ami vastagon beleíródott a filmtörténetbe – és amelyeknek történetesen Tom Cruise játssza a főszerepét.

Láttuk roncsolt arcú gazdag ifjúként a Vanília égboltban; végignéztük, ahogy milliószor meghal a Holnap határában, és kiröhögtük, amikor kopasz producerként szinte minden karizmatikusságáról lemondott a Trópusi viharban. Háromszor jelölték Oscar-díjra és bár egyszer sem kapta meg, mégis kevés olyan ismert A listás színész van, aki annyi műfajban bizonyított, mint ő. De melyek azok a filmek, amelyek az igazi, tömény Tom Cruise-élményért felelősek? Amelyek miatt úgy gondolunk a szcientológus producer-színészre, ahogy? Íme a szerintünk öt legmeghatározóbb alkotása.

tomcruise.jpg

5. Esőember (Rain Man, 1988)

Az emblematikus alapfilmben a Tom Cruise által alakított anyagias ifjú remekül egészítette ki Dustin Hoffman figuráját. Cruise szépfiúinak a tökéletessége gyakran kritika is valamiféle kortárs emberideállal kapcsolatban. Az Esőember hőse is a külsőségek felől a belső értékek felé haladt – miközben a két kivételes színész egy máig ható remekművet tett le elénk.

4. Interjú a vámpírral (Interview with the Vampire, 1994)

Nem Antonio Banderas, nem Brad Pitt, de még csak nem is a fiatal Kristen Dunst gyerektestbe zárt karaktere maradt meg leginkább a filmből, hanem a karizmatikus és csábító Lestat! Tom Cruise a megtestesült gonosz a filmben, de ritkán ennyire vonzó a sötétség. Neil Jordan zseniális filmje jóval a Twilight előtt rögzítette a vámpírmítosz új, műfajokat magába szívó alapjait.

3. Tágra zárt szemek (Eyes Wide Shut, 1999)

A fiatal Cruise, akárcsak Nicole Kidman tökéletesen alkalmasak voltak a Kubrick-film főszerepeire – kifinomultak, intelligensek, szépek – már túl szépek. Kivételes hollywoodi testüket nézve az emberből akarva-akaratlanul előtör a kukkoló, a film pedig éppen erről szól. Hibátlanságuk csillogását aztán megtöri a féltékenység és a szexuális ösztön – Cruise itt is, mint sok más alkalommal bizonyítja, hogy nem csak akciósztár.

2. Top Gun (1986)

Megkerülhetetlen és rengeteget idézett film a bajtársiasságról és a bizonyításvágyról. Mai szemmel az ereje talán már némileg megkopott, de a zenei aláfestés és a légi felvételek töretlenül hatásosak. Az ekkor 24 éves Cruise már itt visszavonhatatlanul letette a névjegyét: a laza akcióhős, aki azonban töretlen karizmával végig tud szánkázni egy érzelmi hullámvölgyön. Sajnos vagy szerencsére hamarosan jön a folytatás.

1. Mission: Impossible (1996)

A szépfiú akciósztár, aki azért drámaiságot is tud vinni egy-egy robbantás közé – a bungee jumpingra specializálódott modern James Bond Cruise talán legemblematikusabb szerepe, amelynek mítoszát a mai napig rendületlenül építi a színész.  A jellegzetes mosoly és a profizmus, a lazaság és az érzelem – ez a szuperügynök Ethan Hunt, ez Tom Cruise!

(Miért nincs a listán 2000 utáni film? – merülhet fel a kérdés. Egy bővebb listán már nem lenne meg ilyen élesen ez az egyenlőtlenség, ugyanakkor tény, hogy az új évezredben kevésbé voltak jellemzőek a drámai hangvételű, szerzői filmek. Cruise meg mintha egyre inkább maga is csak többé-kevésbé hasonló akcióhős szerepeket vállalna. Kivétel az utóbbi időből a Mindörökké Rock.)

 

Tetszett a cikk?
Kövesd az art&go-t Facebookon is!
Film, könyv, színház, zene, gasztro, utazás - élmény!

 

süti beállítások módosítása