Beatles életérzés a Trafóban

Kamaszszerelem, bakelit, nagyváros, szegénység, divat, maximalizmus katalizálta a Budapesti Tánciskola produkcióját.

A Budapest Tánciskola sok éves hagyománya, hogy az intézmény növendékei a Trafó Kortárs Művészetek Házában szerepelnek évad végén, amikor egy izgalmas, általuk választott témára készült előadással mutatják be, hol is tartanak. Most a hatvanas éveket felrázó kultikus popzenekar, a Beatles ihlette meg őket és tanáraikat.

img_2300.jpgFotó: Csányi Krisztina

Kamaszszerelem, bakelit, nagyváros, szegénység, divat és maximalizmus – és még sok más, a zenekarhoz kapcsolódó asszociáció katalizálta a produkciót. Az előadáshoz tavaly augusztusban kezdték a diákok az ötletelést Angelus Ivánnal, aminek a végére megállapodtak a témában, ennek mentén készítettek mozgásvariációkat. A koreográfiák mind a diákok alkotásai, az estet pedig Angelus Iván, az intézmény alapítója és vezetője szerkesztette készre.

A Budapest Tánciskola különleges intézmény, itt ugyanis nemcsak naprakész tudást kapnak a diákok, hanem kreativitásukat is fejlesztik és karbantartják az oktatók. A képzés résztvevői évről évre koreografálási lehetőséget kapnak, így mire kikerülnek innen, addigra akár már 10-20 produkciót is maguk mögött tudhatnak. Talán ennek is köszönhető, hogy az utóbbi években egyre sikeresebb nemzetközi viszonylatban a hazai kortárstánc. Az intézményben végzett többek között Bakó Csaba, Molnár Csaba, Vadas Tamara is, akik jelentős sikereket aratnak itthon és külföldön.

img_2331.jpgFotó: Csányi Krisztina

A tánciskolában végzett koreográfusok a hazai elismerésekben sem szűkölködnek: az idei évi Lábán Rudolf-díjra nominált tizenegy koreográfus közül heten végeztek ebben az intézményben, köztük az egyik nyertes produkció alkotója, Hód Adrienn is. Május 30-án és 31-én este nyolctól az őket követő generáció munkájába nyerhetnek betekintést az érdeklődők.


Forrás: Trafó