Boszorkányok lepik el a Játékszínt

Bagó Bertalan: „Nem szaladgálnak majd pucér nők a színpadon – hatásosabb, ha ezt a néző képzeletére bízzuk.”

Április 22-én lesz a Játékszínben a John Updike regénye alapján Tasnádi István által színpadra alkalmazott Az eastwicki boszorkányok bemutatója. Bár a történet filmváltozata is igen ismert, az előadást rendező Bagó Bertalan nem látta azt, így nemcsak a szerző, hanem ő maga is a regényt vette alapul.

_mg_9025.JPGPokorny Lia és Gáspár Sándor próbál (fotó: Ambrus Marcsi)

Sok néző számára azonban a film jelenthet kiindulópontot, ők alighanem azt akarják viszontlátni a színpadon is, Bagó Bertalan azonban nem érzi úgy, hogy ez befolyásolná az ő munkáját. „Ez egy színházi előadás, amely nem követheti szolgai módon, amit egy film mutat egy történetből. A mozgókép más hatásmechanizmusokkal dolgozik: totálképek mellett közeli felvételeket is be lehet mutatni, és minden bevágással irányítható a néző tekintete. Színházban teljesen más eszközökkel, más kompozíciókkal, de ugyanúgy kézben tartható a nézői figyelem” – fejtette ki a rendező.

Bagó Bertalan hozzátette, hogy a koncepciót nyilvánvalóan behatárolja, hogy a színpadi változat mindvégig egyetlen helyszínen, egy lakásban játszódik. „Megjelenik azonban egy olyan kép is, amely kitágítja az időt és a teret, kvázi kiszakítva bennünket ebből a világból.”

_mg_9577.JPGBagó Bertalan (fotó: Ambrus Marcsi)

Kisebb meglepetésünkre az előadás színlapján olvasható, hogy Az eastwicki boszorkányok 16 éven aluliak számára nem ajánlott, ezzel kapcsolatban a rendező kiemelte, hogy ez amiatt van, mert az előadás során elhangzik néhány vulgáris kifejezés. „Az előadás azonban nem a trágárságra épül, mint ahogy a téma ellenére pucér nők sem szaladgálnak majd a színpadon.  Nem akarom korlátozni a képzelet határait azzal, hogy mindent megmutatok; olykor sokkal erőteljesebb hatást érhetünk el azzal, ha valamit a nézők képzeletére bízunk” – zárta gondolatait Bagó Bertalan.

A Pokorny Lia, Parti Nóra, Lévay Viktória és Gáspár Sándor főszereplésével készülő előadás április és május folyamán összesen tíz alkalommal látható a Játékszín színpadán. Jegyek korlátozott számban itt kaphatóak.

 

Tetszett a cikk?
Kövesd az art&go-t Facebookon is!
Film, könyv, színház, zene, gasztro, utazás - élmény!

 

süti beállítások módosítása